Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Mastná pleť? Jak proti ní bojovat!

    6.9.2010, Zuzana Fořtová

    Často se má za to, že mastná pleť a s ní související akné je pouze problémem dospívajících lidí stižených pubertou. Není tomu však tak, mastnou pletí mohou trpět též dospělé ženy. Proto se můžeme setkat nikoli pouze s  krémy na normální či suchou pleť, nýbrž také s rozličnými přípravky pro pleť smíšenou, problematikou a mastnou.

    Základní otázkou v péči o mastnou pleť je, zda se jedná o projev nějaké vnitřní nemoci či špatné funkce některého orgánu, nebo zda jde o čistě kosmetický problém, který se má řešit pomocí přípravků aplikovaných na obličej.

    Zastánci tvrzení, že navenek viditelné problémy s pletí jsou vždy důsledkem nějakých vnitřních tělesných problémů, poukazují kupříkladu na to, že mastná pleť může být projevem špatné funkce štítné žlázy či poruchy činnosti jater. Pokud si již v péči o mastnou pleť nevíme rady – po tom, co jsme bez viditelného úspěchu vyzkoušeli všechny kosmetické přípravky od levnějších po nejdražší - bylo by na místě podstoupit detailnější lékařské vyšetření.

    V případě, že vyloučíme nějaké závažnější onemocnění, můžeme se stále pokoušet léčit se vnitřně, a to především pomocí vitamínů, zejména vitamínu B a zinku. Pokud je mastná pleť doprovázena problémy s akné, stojí za zkoušku přípravek Acnevac, který můžeme zakoupit v lékárně a který na podobné bázi jako antibiotika bojuje proti bakteriálnímu původu akné.

    Další formou vnitřního „boje“ proti mastné pleti je úprava jídelníčku. Je nasnadě, že je dobré vyhnout se mastným pokrmům – samy známe, jak se po mastném jídle může člověk cítit bytostně „mastně“. Rozhodně bychom také měly omezit popíjení kávy spojené s cigaretou. Místo toho bychom měly pít minerální vodu a před mastnými jídly dát přednost ovoci, zelenině a celozrnnému pečivu. To jsou samozřejmě zcela triviální, všem známé rady – nicméně tak, jak jsou jasné, tak těžké je dodržovat je.

    Pokud si chceme od mastné pleti odpomoci používáním různých krémů, gelů a emulzí na problematickou pleť, stojíme též před otázkou. Někteří lékaři totiž tvrdí, že když používáme přípravky na mastnou pleť, tak pleť sice vskutku vysoušíme, nicméně to má nemilý následek, totiž že se pleť na obranu před vysušením ještě více mastí. Je tedy prý nakonec lepší používat spíše přípravky pro normální nebo dokonce suchou pleť. Nicméně domnívám se, že člověku s mastnou pletí to stejně „nedá“ a bude raději zkoušet všemožné přípravky pro jeho nenáviděný mastný typ pleti. Po těchto přípravcích bych doporučila poohlédnout se spíše v lékárně než v drogerii – pozitivní ohlasy mají kupříkladu přípravky na problematickou pleť od Vichy, La Roche Posay, Ahava či Clinique. Osobně mohu nejvřeleji doporučit řadu na mastnou a problematickou pleť japonské značky Shiseido. Matný vzhled se také můžeme pokoušet pleti dodat pomocí různých matujících pudrů či makeupů, kterých je v drogeriích také nepřeberné množství.

    Přečtěte si také: