Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak správně pečovat o vlasy?

    25.11.2014, Komerční sdělení

    Ať už je léto nebo zima, pokud chceme krásné a zdravě vypadající vlasy, měli bychom se o ně starat po celý rok. Bohužel stejně jako u pleti, tak i na vlasech se vše podepisuje. Na kvalitu vlasů má špatný vliv např. stres, špatná nálada, nepříznivé počasí, zásahy do organismu nebo špatně zvolená kosmetika. Některé faktory lze omezit, jiné ne. Pro zdraví a krásu vlasů se tedy zaměříme na ty faktory, které lze nějakým způsobem ovlivnit. Důležité je dodávat vlasům výživu zevnitř i zvenku.

    Vnější výživa vlasů

    Abyste měli krásné a zdravě vypadající vlasy, kvalitní vlasová kosmetika a správná vnější péče je opravdu důležitá. Ta by se tedy neměla skládat pouze z pravidelného mytí vlasů šamponem, ale měla by také zahrnovat daleko větší péči v podobě hydratace a celkové úpravy.

    Kvalitní šampon na vlasy

    Kvalitní šampon na vlasy je základ, vybírejte ho tedy podle Vašeho typu vlasů. Aby nedocházelo k vysušování vlasů, nepoužívejte ho příliš mnoho. Během mytí šampon aplikujte pouze na kořínky, nikoliv na konečky. U těch stačí, když při smývání přes ně šampon pouze steče. Tím nebude docházet k jejich přílišnému vysoušení a poté lámání.

    Vlastníte-li vlasy, které se poměrně rychle mastí, doporučujeme je mýt jednou za dva dny. Silné a pevné vlasy stačí umýt každé tři až čtyři dny. Nezapomeňte na to, že je nutné šampon z vlasů důkladně opláchnout. Proto by smytí šamponu mělo trvat zhruba pětinásobně déle než jeho samotná aplikace na vlasy.

    Dostatečná péče po umytí

    Po každém mytí vlasů nezapomínejte na hydrataci vlasů. Díky regeneraci a hydrataci budou vlasy chráněny před jejich poškozením, zlepší se jejich stav i vzhled. Přípravky k tomu určené vlasy dostatečně vyživí, posílí, zabrání zacuchávání vlasů a zjednoduší jejich úpravu. 

    Poté, co si vlasy umyjete šamponem, dodejte svým vlasům výživu díky maskám a zábalům. Doma by Vám neměly chybět hydratační kúry, které lze sehnat ve formě balzámů, olejíčků, sprejů či jiných výživných sér.

    Šetrné barvení vlasů

    Jistě každý ví, že barvení vlasy poškozuje a vysušuje. Barvíte-li vlasy pravidelně, přejděte na šetrnější barvení. V dnešní době jsou na trhu takové barvy na vlasy, které jsou nejenom k vlasům šetrné, ale navíc díky přítomnosti řady pečujících složek napomáhají i k jejich vylepšení.

    Celková úprava vlasů

    Pokud toužíte po krásné a husté hřívě, neobejdete se bez pravidelného zastřihávání konečků. Díky pravidelnému stříhání vlasy zesílí a budou vypadat zdravě a upraveně. Doporučujeme vlasy nestahovat často klasickou gumičkou. Ta totiž vlasy poškozuje. Vyměňte tedy gumičku za různé spony, látkové gumičky nebo čelenky, které jsou k vlasům šetrnější.

    Vnitřní výživa vlasů

    I když je pro vlasy velice důležitá vnější výživa, bez vnitřní se taktéž neobejdete. Vlasům je totiž nutné dodávat různé vitamíny, minerály a stopové prvky, které napomáhají jejich růstu i kvalitě. Některé vitamíny a minerály si naše tělo nedokáže vytvořit samo, proto je musíte dodat vyváženou a zdravou stravou. Mezi nejdůležitější vitamíny a minerály, které vlasům napomáhají a prospívají jim, patří především vitamíny ze skupiny B, dále vitamíny A, E a CE, aminokyseliny, zinek, železo, měď nebo selen.

    Pro zařazení výše uvedených vitamínů a minerálů doporučujeme projít si Váš jídelníček. Na základě zaznamenaného každodenního jídelníčku lze zjistit, jaké konkrétní vitamíny a minerály Vám chybí a ty pak zařadit pomocí potravin, které je obsahují.

    Nápomocné Vám mohou být i různé volně dostupné doplňky, které se prodávají v lékárnách či specializovaných obchodech. Pokud si tedy nejste jisté, že zařazenou potravou tělu i vlasům dodáte všechny důležité živiny, sáhněte po nějakých tabletkách obsahující vitamíny nebo minerály.

    Krásně a zdravě vypadající vlasy jsou bohužel běh na dlouhou trať. Chce to vydržet a po celou dobu dbát na zdravý životní styl. Kromě pestrého a zdravého jídelníčku do svého programu zařaďte také sport, snažte se eliminovat stres na minimum a dbejte na dostatečný spánek.

    Přečtěte si také: