Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Zvolit digitální fotoaparát nebo stačí mobilní telefon?

    27.2.2014, Tomáš Skála

    Zima je úspěšně za námi a tak přišel čas plánovat letní dovolenou. K dovolené neodmyslitelně patří návštěva památek, zábava a relaxace. Tohle všechno můžete zdokumentovat pomocí digitálního fotoaparátu nebo mobilního telefonu. Jak, ale vybrat ten správný?

    Na trhu se objevují desítky nových modelů každý rok, ať už to jsou moderní mobilní telefony nebo fotoaparáty. V takovém množství produktů se člověk snadno ztratí, proto je třeba si na začátku říci, k čemu budeme digitální fotoaparát používat. 

    Podle čeho zvolit digitální fotoaparát

    V první řadě je třeba si říci: „zrcadlovka nebo kompaktní fotoaparát“. Kompaktní fotoaparát je vhodný prakticky pro všechny příležitosti. Hlavními uživateli těchto kompaktních fotoaparátů jsou amatérští fotografové, kteří chtějí zaznamenat svou dovolenou a nezáleží jim primárně na kvalitě fotografií. U kompaktních digitálních fotoaparátu jsou modely nižších tříd kolem 3 000 Kč a vyšších kdy se cena může pohybovat i přes 10 000 Kč. Fotoaparáty vyšší třídy mají propracované automatické režimy, které skutečně fungují, což je značná výhoda oproti modelům nižších tříd, kdy automatické režimy fungují jen při specifických světelných podmínkách. Další výhodou kompaktních fotoaparátů je jejich velikost. Vejde se vám do kapsy, na krku netíží, prostě praktický pomocník.

    Zrcadlovky jsou oproti kompaktním fotoaparátům velké, při pořizování počítejte s cenou kolem 13 000 Kč. Výhodou je, že můžete téměř vše nastavit a tak snímky prakticky vždy budou dokonalé. Díky výměnným objektivům budeme moci mít vždy ten správný objektiv. Na druhou stranu jsou to další finanční prostředky, které musíte do fotoaparátu vložit. Pokud to s focením myslíte vážně, jděte do toho!

    A jak je to s mobilním telefonem?

    Pokud vás focení příliš nezajímá a chcete skutečně zachytit jen momentky, nechcete se tahat s dalším přístrojem pak se vám určitě vyplatí investovat do některého chytrého mobilního telefonu vyšší třídy. Pamatujte na to, že se jedná primárně o mobilní telefon a tak fotografie nebudou nikdy takové jako z klasického fotoaparátu. Nehleďte při výběru pouze na počet megapixelů, tato hodnota není vždy určujícím faktorem kvalitního mobilního fotoaparátu. Vždy doporučuji podívat se na recenze jednotlivých modelů, kde bývají velmi často obsažené fotografie v různých světelných podmínkách. Mobilní fotoaparáty mají většinou problém fotografovat za podmínek nižší světelné intenzity, fotografie bývají často zrnité, díky vysokému ISO, které automat nastaví. Obecně berme mobilní fotoaparát jako příležitostný fotoaparát, nikoli jako primární.

    Přečtěte si také: