Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak vybrat správné svatební šaty? Poradíme vám!

    19.5.2013, Alice Jendelová

    Budete se vdávat? Víme, jaké jsou trendy svatebních šatů pro následující rok. Máme pro vás hned několik tipů, abyste se cítila pohodlně a krásná v ten nejdůležitější den vašeho života.

    Místo svatby také rozhoduje

    Ač se vám to může zdát nepodstatné, i místo obřadu ovlivňuje výběr svatebních šatů. K církevnímu sňatku v kostele nedoporučujeme příliš odvážné šaty, například s průsvitnými prvky nebo velkým výstřihem. Pravděpodobně se sice nesetkáte s povinným dresscodem, ale o svatební den nechcete určitě šeptem zaslechnout, že jste se oblékla nepatřičně.

    Pro obřad v kostele jsou vhodné i bohaté šaty s dlouhou vlečkou. Pokud nemáte svatbu v praném létě, myslete raději i na nějaké bolerko, protože v kostelích bývá chladněji. Velice módní jsou krajková bolerka, která vás sice nezahřejí jako pelerína, ale k šatům se hodí mnohem více.

    Foto: naive.cz

    Barva nemusí být jen bílá

    Nejčastější barva je samozřejmě bílá, ale často se setkáte i s odstíny ivory, smetanové či šampaně, slonovinové a podobně. Jak se v tom vyznat? Odstín ivory je vlastně slonovinová kost, tedy bílá s lehkým odstínem dožluta. Smetanová je někdy nazývána také krémová, což je pro představu vhodnější pojmenování. Není to již bílá, ale spíše velmi světlá béžovožlutá. S barvou šampaň je to trochu složitější. Občas pod tímto pojmenováním najdete ještě o stupeň tmavší krémovou nebo bílou s šedým či stříbrným nádechem. Správně je to však právě s nádechem dožluta, přesně jako má sklenice šampaňského.

    Pokud si tedy šaty necháváte šít a máte zvolit barvu, nechte si ukázat vzorník nebo si přineste či zašlete fotografii s barvou, kterou chcete.

    Stále oblíbenější jsou však barevné šaty nebo šaty s barevnými prvky. Dříve vévodila pouze červená a růžová, ale dnes najdete v salonech i svatební šaty s černými doplňky. Můžete tak sladit šaty s barvou vaší svatby, ať už je jakákoli.

    Hlavně pohodlně

    Každá nevěsta chce vypadat o svatební den krásně. Sundejte na chvíli růžové brýle a uvědomte si, jaké střihy vám sluší a v čem se budete cítit dobře a pohodlně. Varujeme před salony, kde se vám pokusí narvat na sebe cokoli, abyste si u nich půjčily šaty. Rozhodnete-li se pro půjčení šatů v salónu, obejděte jich raději více a vezměte si dobrou kamarádku, která se nebude rozplývat nad vším, co si oblečete, ale racionálně vám řekne, co vám sluší. Dbejte ale především na svůj pocit.

    Foto: svatebni-saty-adina.cz

    Pokud si vůbec nevíte rady, který typ šatů je pro vás ten pravý, zaměřte se na svůj typ postavy.

    Přesýpací hodiny

    S širšími rameny, úzkým pasem a rozšířenými boky vlastníte tu nejideálnější postavu. Střih můžete vyzkoušet jakýkoliv, ale dávejte pozor, zda vám nerozšiřuje boky. Pokud je máte více široké, volte spíše empírové střihy nebo sukni rozšiřující se od pasu. Pozornost také věnujte prsům, zvlášť máte-li větší velikost, abyste se v šatech cítila dobře.

    Obrácený trojúhelník

    Úzké boky a široká ramena, co s tím? Jednoduše odpoutat pozornost od ramen. To znamená jednoduchá horní část šatů a sukně může být více zdobená.

    Hruška (trojúhelník)

    S touto postavou jste na tom přesně obráceně, tedy široké boky a úzká ramena. Důležité je, aby vám šaty zvýraznily pas. Volte jednoduchou sukni a zdobený vršek.

    Obdélník

    Máte boky i ramena ve stejné rovině, a proto je důležité zvýraznit pas. Slušet vám budou korzetové šaty. Pas je možné i zvýraznit mašlí nebo sponou.

    Jablko

    Problémem u této postavy je větší bříško a prsa, ale i to se dá s vhodnými šaty opticky zachránit. Vhodné jsou korzetové šaty, které vám vytvoří pas a siluetu. Rozšířená sukně od pasu vám schová bříško. Slušet vám ale budou i empírové střihy.

    A jaké jsou trendy pro rok 2013?

    Vedle přetrvávajících střihů se objevují i některé nové trendy. Samozřejmě, v salonech stále naleznete princeznovské střihy. Ovšem sbohem dejte šlehačkové sukni a vsaďte na bohaté, ale přitom jednoduché sukně. Vévodí satén, šifon a hlavně tyl. Stále více se však používá krajka. Velkým trendem pro letošní rok jsou krajkové rukávy a odhalená záda. I do svatebních šatů proniklo takzvané peplum. Tento trend je vhodný především pro majitelky nevýrazných boků či chlapecké postavy. A stále více se objevují i krátké svatební šaty. Pokud se vám líbí, ale netroufáte si v nich na obřad, pořiďte si je pro převlečení na svatební oslavu. Výstřihy jsou stále módní; srdíčkové i rovné, ale hitem jsou antické střihy na jedno rameno.

    Foto: nevesty.cz

    Foto: svatebni-saty-adina.cz

    Foto:spolecensky-salon.cz

    Přečtěte si také: