Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Výchova dětí – povinnost nebo poslání?

    8.5.2012, Marika Postlerová

    Výchova dítěte je jednou z nejdůležitějších rodičovských úloh. Je potřeba potomka ochraňovat, podporovat a učit, dokud se „nepostaví na vlastní nohy“ a nevyletí tzv. z rodného hnízda. Dítě prochází různými etapami vývoje, nejvíce věcí je mu však vštípeno již v útlém věku. Právě z tohoto důvodu je předškolní věk tak důležitý. Již v tomto věku si dítě utváří hodnoty, jež formují jeho charakter.

    V předškolním věku se dítě najednou dostává do mnohem většího světa. Zatímco v prvním, druhém nebo třetím roce života jeho svět tvořil především rodinný kruh, nyní se mu otevírají dveře, ve kterých se musí naučit mnohem větší samostatnosti a naučit se komunikovat se svými vrstevníky. Pro některé děti není úplně nejjednodušší se tak náhle odtrhnout od „maminčiny sukně“, ale je to důležité pro správnou socializaci dítěte. Pokud však i váš potomek patří mezi ty, kteří se v mateřské školce doslova trápí, nezoufejte. Toto místo není jediné, kde se váš potomek může začlenit do kolektivu. Minimálně stejný úkol splní i návštěva hřiště.

    Dětské hřiště není jen místo, kam si děti chodí pohrát, zatímco maminky si povídají o běžných starostech všedního dne. Váš potomek se tam naučí spoustu důležitých věcí. Bude vědět, že když se řekne: „Tam nechoď, spadneš!“, tak že to je pravda, protože si to vyzkouší na vlastní kůži. Zapamatují si, že když je upozorníte: „Jdi od té houpačky, když se na ní někdo houpe, jinak tě kopne!“, neříkáte to jen jako vtip. Dětská hřiště ale nejsou jen plná prolézaček, houpaček, skluzavek a kolotočů. Je tam ještě jedno místo, které je ze všech asi nejdůležitější, protože se tam utváří to pravé kamarádství.

    Tohle důležité místo je pískoviště. Na něm si děti hrají se svými hračkami a bábovkami, ale nejsou tam samy. Na tomto v podstatě malém prostoru si hraje několik dalších dětí. Některé mají hračky své a jiné si je půjčí. Tady nastávají ty chvíle, kdy se děti začnou s jinými dětmi dělit o jejich vlastní hračky. Někteří to opět snáší špatně a dlouhou dobu jim trvá, než si některý z jejich vrstevníků vyslouží to unikátní právo si pohrát s jejich vlastním autíčkem. Jiné dítě si zase uvědomí, že pokud něco chce, musí si o to slušně říct, a že s půjčenými hračkami se zachází přeci jen o něco opatrněji, protože to je cizí věc.

    Je důležité, aby dítě brzy navazovalo vztahy i se svými vrstevníky. Na druhou stranu vštípení základních zásad a pocit jistoty vám dá jen rodina. Proto je v tak raném věku podstatné, aby byli rodiče u počátků „rozletu“ jejich drahého potomka.

    Přečtěte si také: