Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Dítě a rozvod

    21.5.2011, Dagmar Čechová

    V České republice skončí rozvodem 50% manželství. Rozvod je psychickou zátěží pro každého z účastníků, často se ale zapomíná na ty, kteří vlastně za nic nemůžou a rozvodu se musí účastnit také – na děti. A právě děti jsou rozvodem ovlivněny asi nejvíc.

    Páry se u nás kvůli dětem v nefunkčních svazcích nedrží – přes tři čtvrtiny dětí má dnes rozvedené rodiče. Pro dítě je totiž rozvod mnohem jednodušší, než život ve stále tísnivé atmosféře plné křiku a hádek. Přesto není odloučení manželů pro potomky nijak jednoduché. Abyste zabránili utrpení, je nutné, aby rozvod proběhl v co možná největším klidu.

    Vnímání rozvodu rodičů je určené věkem dítěte. Už na kojence však může mít stres a nedostatečné dodržování denních rituálů špatný vliv. Děti do deseti let provází nejčastěji pocit ztráty a strach z opuštění. Dítě se srovnává se svými vrstevníky ve škole a často si připadá divné. Provázejí ho noční můry, nesoustředěnost i výbuchy vzteku. U starších dětí, které chápou, co rozvod znamená, se může objevit celá řada reakcí. Většinou je mezi nimi úzkost, předstíraný nezájem nebo naopak horečná starost, sebeobviňování a zlost.

    Pro dítě procházející rozvodem svých rodičů je důležité, aby vědělo, proč se něco takového děje, a co z toho vlastně plyne. Samozřejmě se obsah potenciálního rozhovoru musí nést na úrovni odpovídající věku dítěte. Vždy je ale potřeba dítě ujistit, že nic z toho není jeho vina. Na řadě je pak i rozdělení péče o dítě. Průzkumy potvrzují, že děti nejlépe zvládají střídavou péči, to ale pouze v případě, že jsou rodiče schopní chovat se jeden ke druhému kultivovaně a nezneužívají dítě proti druhému rodiči.

    Samozřejmě je nejčastěji dítě dáno do péče matky. Otec pak mívá s dítětem kontakt pouze každý druhý víkend a to je podle psychologů málo. Dítě by mělo s otce trávit alespoň 30% svého času. Pro rodiče by mělo být tedy samozřejmostí se domlouvat na alternativách, jako je vyzvedávání ze školy apod. Nebude to jednoduché, ale budete vědět, že vaše dítě to jednodušší mít bude.

    Přečtěte si také: