Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Netahejte se s kočárem, používejte šátky na nošení miminek!

    28.3.2011, Radka Kapuciánová

    Všichni to známe – leckdy velký, těžký a těžko uchopitelný kočár a zoufalá maminka snažící se dostat do autobusu či tramvaje. Kočár je sice pohodlný na procházku po rovině, ovšem ve městech, při snaze dostat se do dopravního prostředku či například v obchodním centru je dětský kočár vskutku překážkou. Jak tedy vyřešit problém s mobilitou? Jednoduše – pořiďte si šátek na nošení vaší malé ratolesti.

    Až do konce 18.století byly děti nošeny zcela běžně, teprve až s prvními kočárky na počátku 19.století začala oblíbenost šátků upadat, a to především ve městech, kde byl dětský kočár známkou luxusu. Chudší vrstvy si ho dovolit nemohly, proto se nošení miminek stále praktikovalo. Nyní jsou k dostání nejen šátky rozdílných délek, barev, vzorů a materiálů, ale i nejrůznější nosítka.

    Firem vyrábějících šátky a nosítka je mnoho, proto je dobré sehnat si co nejvíce kladných referencí a především pak se rozhodnout, co všechno od šátku očekáváte, že bude splňovat. Výběr je opravdu široký, takže se nestyďte a vyražte klidně na přednášku o „šátkování“, kde se jistě dozvíte mnoho důležitých informací, které jistě budete potřebovat, než se poprvé vydáte se svým miminkem na procházku. Budete vědět, jaký šátek by vám i vašemu dítěti mohl vyhovovat a také jak vůbec šátek správně uvázat. Zvolte některý z pevných či elastických šátků, vaků či třeba ergonomických nosítek. Co se týče samotných šátků, pečlivě si vyberte jeho délku, která nesmí být ani příliš krátká, jelikož pak byste nemuseli uvázat některé složitější úvazy, a naopak ani příliš velká, pak by se vám šátek špatně vázal.

    Výhod nošení dětí v šátku je opravdu mnoho a rozhodně stojí za to se o nich zmínit. Předně, jak už jsme nastínili, odpadá problém s mobilitou. S miminkem uvázaném v šátku na vašem bříšku už se nebudete těžce vyhýbat překážkám, regálům v obchodech, nebudete proklínat schody. Dostanete se pohodlně například na úřad či do knihovny, kde leckdy nenajdete bezbariérový vstup.

    Svému dítěti jste tak stále nablízku a kdykoliv tak můžete ihned řešit krizové situace počínaje pláčem, přes uspávání až k tišení dítěte, když k němu doléhají cizí rušivé zvuky. Při dlouhodobém nošení miminka si navíc mnohem snadněji vytvoříte pouto mezi vámi. Pro miminko je velice dobré i to, že se mu stále dostává houpavých pohybů na které si zvyklo již před narozením. Oproti jízdě v kočárku má též výhled a může tak reagovat na nové podněty okolí, a tak se učit i si zvykat na pro něho „nový svět“. Pevně přivinuté na tělo rodiče dítě cítí jeho dech, vůni, tlukot srdce a samozřejmě i pohyby, čehož v kočárku nikdy nedosáhnete. K tomu ještě můžeme přidat tu výhodu, že se dítě blízko rodiče cítí bezpečně, a to jistě také není zanedbatelné plus.

    Samozřejmě lze střídat i „šátkování“ a jízdu v dětském kočáru, který je pohodlné využít na rovných cestách, například na procházkách parkem, šátek zase můžete použít, když jdete nakoupit, na úřad nebo třeba na procházku nerovným terénem v přírodě. A jak správně uvázat šátek? Naučit se to můžete samozřejmě na internetu (kde je dnes snad již všechno), ale též na některém z kurzů či setkání, které jsou určeny pro „nosící“ rodiče a které se konají po celé republice, tudíž stačí sednout k internetu a vyhledat ten nejbližší. Způsobů vázání je spousta, předně závisí na vaší preferenci, ročním období (letní a zimní varianta), věku dítěte (záleží, jestli už samo drží hlavičku).

    Stále máte vůči „šátkování“ předsudky? Po navštívení některého z kurzů, seminářů či setkání na ně jistě rychle zapomenete. Můžete si také na internetu či v odborných publikacích vyhledat názory odborníků. Dozvíte se tak, že nošení v šátku pro miminko rozhodně není nebezpečné, nekřiví se mu páteř, nehrozí udušení, nehrozí ani to, že by bylo rozmazlené či nesamostatné. Nemusíte se bát ani toho, že pro vás bude nošení fyzicky příliš náročné, a to díky tomu, že se váha dítěte při správném úvazu rozloží na poměrně velkou plochu zad a ramen. Samozřejmě opět nutno dodat, že je důležitý správný výběr šátku. Nechte si s výběrem toho prvního poradit od kamarádek, známých, kolegyň, odborníků či ostatních maminek na některém z kurzů, seminářů či setkání. Jistě si „šátkování“ brzy zamilujete.

    Však co může být pro vašeho čerstvě narozeného (ale i trošku odrostlejšího) potomka i pro vás samotného lepší, než být stále spolu, slyšet tlukot srdce a cítit pohyby toho druhého? Udělejte pro své miminko jen to nejlepší!

    Přečtěte si také: