Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Povyšte uklízení na hru a naučte nenucenou formou vaše dítě pořádku

    1.10.2010, Silva Pokorná

    Váš osmnáctiměsíční brouček po obídku spokojeně usnul a vy stojíte v kuchyni a přemýšlíte, kde začít s úklidem. Máte zhruba hodinku času, tak vydechněte, uvařte si kafíčko, vezměte dosud nepřečtený časopis z minulého měsíce a darujte si zaslouženou chvilku jenom pro sebe!

    Až se dítko vzbudí a bude se dožadovat vaší pozornosti a společné hry, zahrajte si na úklid. Nelamte nad tím hned hůl a zkuste to. Už nejmenší miminka vám můžou asistovat při úklidu domácnosti. Byť jenom sezením a sledováním maminky. Větší děti si rády zahrají na maminku a při úklidu vás budou s chutí napodobovat.  V každém koutu domácnosti je přeci tolik zajímavých věcí na průzkum. Ze začátku vám samozřejmě budou zdánlivě úklid znemožňovat neustálým vytahováním a rozkládáním všeho, co uklidíte, a ti šikovnější i všeho ostatního. Netrapte se tím a těšte se ze společně stráveného času. Dítě vám bude naprosto vděčné. Když budete trpělivě uklízet – neuklízet společně pravidelně, dítě se postupně naučí uklízet doopravdy. Nebude se cítit odstrčené a bude tak úklid přirozeně akceptovat jako samozřejmost. Postupně si daný systém zažije a bude ho zvládat i samostatně. Mluvte o tom, co děláte, proč to nebo ono patří sem, prozkoumejte společně šuplíky a skříňky. Pozor na nebezpečné věci, jako nože, sklo nebo čisticí prostředky. Naučte se takhle společně uklidit i roztahané oblečení, časopisy. U žehlení můžete hrát hru na rozdělování hromádek podle toho, komu který kousek patří, co je co, a tak trénovat barvy. Zapojte malého pomocníka do párování ponožek, větší dítko určitě zvládne i skládání ručníků.

    Nejdůležitější jsou samozřejmě hračky. Tenhle úklid si nechte na večer jako první bod večerního rituálu. Neházejte hračky jen tak do krabic a šuplíků, ale hlavně kostky a různé skládačky uklízejte tříděním, aby se nepoztrácely. Všechny hračky by měly mít své pevné místo. Při úklidu taky zdůrazněte důvody, proč se věci uklízejí na své místo. Například aby na pohozené autíčko někdo nešlápl, protože si může ublížit a autíčko zároveň zničit.

    Systémový úklid hraček si dítě líp zapamatuje. A pokud budete uklízet společně, naučí se, že úklid nemusí znamenat konec hry, ale právě jinou formu zábavy.

    Přečtěte si také: