Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Do dětského pokoje jedině koberec

    26.3.2015, Komerční sdělení

    Do dětského pokoje neexistuje lepší podlahové krytiny, než je koberec. Děti, hlavně mladšího věku, tráví většinu svého času na podlaze, je to jejich hlavní hrací prostor. Proto je důležité, aby se na podlaze cítily, co nejvíce pohodlně. Koberec je nejlepší variantou. Dokáže zahřát, je měkký a díky široké barevné škále a motivům je pro hraní ideální. Jaké existují možnosti při výběru dětského koberce a jak správně vybrat, se dočtete v následujícím článku.

    Proč koberec?

    Hlavní výhodou koberců, jako takových, je zcela jistě pocit tepla od nohou a měkkost při našlapování. Ideálním místem pro koberce jsou tak ložnice a dětské pokoje, kde se často chodí na boso. To, ale nejsou jediné výhody. Koberec dokonale tlumí hluk, dokáže zlepšit akustiku místnosti a stále se řadí mezi levnější varianty podlahové krytiny.

    Na druhou stranu je obecně známo, že jsou koberce lapačem prachu. Dávno tomu tak není. Moderní koberce mají antistatické vlastnosti, které prach nepřitahují, ale naopak odpuzují. Obecně platí, že péče o koberce jev současné době daleko jednodušší než tomu bylo v minulosti. Existují moderní materiály a přímo určené kusové koberce pro alergiky, ale jsou finančně náročnější a vyžadují speciální péči.

    Podle čeho vybírat?

    Aby koberec vydržel co nejvíce zátěže a byl kvalitní, zcela jistě záleží na zvoleném materiálu. Větší investicí jsou přírodní materiály, které se ovšem vyznačují dlouhou životností a stálobarevností. Daleko více využívané jsou koberce z umělých vláken. Nejčastěji se volí polyamidové vlákno, které je velmi kvalitní, snese větší zátěž a má výborné antistatické vlastnosti. Další variantou je nylonové vlákno, které je trvanlivé, pevné a většinou upravené protišpinící úpravou.

    Délka vlasu

    Délka vlasu je spojené především s pohodlím a údržbou. Koberce s vyšším vlasem jsou měkčí a příjemnější pro chůzi na boso. Ovšem čím větší vlas, tím horší údržba. Špína se snáze do koberce dostává a zašlapává a její odstraňování je složité a zdlouhavé. Proto se obecně do dětských pokojů doporučují koberce s vlasem kratším, kde jdou nečistoty snadněji odstranit.

    Barva a motiv jsou důležité

    Dětský pokoj je nejdůležitější místností každého dítěte a mělo by se tam cítit v bezpečí. Proto je velmi důležité při jeho zařizování brát v úvahu, co má dítě rádo. Nejinak je tomu i u koberce. Dítě by mělo být zapojeno do jeho výběru. V současné době je možné vybírat z koberců celoplošných nebo kusových.

    Současný trh s dětskými koberci hraje všemi barvami, vzory i motivy. Vyrábí se koberce určené přímo pro holčičky i chlapečky i pro různé věkové kategorie. Stále více se volí koberce kusové, hrací, které se dají snadno přemisťovat, mohou být různých rozměrů a jejich údržba je snadnější. Kusové koberce nejsou tak velkou investicí a mohou se častěji měnit, podle stáří dítěte.

    Pro malé i velké

    Pro nejmenší se hodí dětské hrací koberce plné barev, obrázků a motivů. Dnes již není problém sehnat koberec s oblíbenými postavičkami z pohádek nebo s oblíbenými zvířátky. Dětské koberce hrají barvami, hravě se tak s nimi dá oživit celý dětský pokoj. Koberec do pokoje pro nejmenší by měl být s nízkým vlasem, kvůli snadnější údržbě.

    S rostoucím věkem dítěte se samozřejmě mění i design koberce. Pro větší dětí už koberec neslouží jen na hraní, ale také učení nebo jako místo odpočinku. Koberec pak nemusí být plná obrázků, ale důležité je, aby hřál a byl příjemný. Doporučují se tak koberce s vysokým vlasem a měkkým našlápnutím.

    Podlaha, co hřeje

    Koberec má spoustu výhod a do dětského pokoje patří, ať už se má jednat jen o hrací koberec. Ovšem je s ním spojena náročnější údržba a v případě alergika se o něm hovoří, jako nevyhovujícím. Pokud tedy koberec nepřichází v úvahu, je zde možnost vinylové podlahy, která má tepelně izolační vlastnosti. Taková podlaha nestudí a nehrozí tak možnost nachlazení při hraní na podlaze. Podlaha zařizuje příjemnou teplotu a pod dítě se nemusí vkládat deka ani žádná přikrývka.

     

    Přečtěte si také: