Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Pozor na nemoci v těhotenství!

    29.4.2014, Radka Kapuciánová

    Na co dávat v těhotenství pozor? Jaká je vhodná prevence před nemocemi? A jak je to s bylinkami v těhotenství?

    Běžná onemocnění

    Kašel, rýma, nachlazení… Běžná onemocenění, nad kterými se ani nepozastavíme. Za normálních okolností většinou stačí nasadit klidový režim, být v teple, pít dostatek tekutin, především pak čajů. Co si ale počít, jestliže onemocníte v těhotenství?

    Důležitá je prevence

    Samozřejmě bychom měli prvně dbát o to, abychom se v tomto období ničím nenakazili. Prevencí je dbát na svou hygienu, pečlivě si mýt ruce, přijímat dostatek vitamínů, hodně odpočívat, jelikož každá těhotná žena má sníženou imunitu. Pijte dostatek tekutin a nezapomínejte ani na jídlo – zejména pokud se zrovna necítíte dobře, snažte se do sebe dostat alespoň „něco“.

    Jak je to s bylinkami?

    Jestliže se u vás projeví nějaká nemoc, nesnažte se ji léčit sama. Každá žena v očekávání by měla být pečlivě sledována lékařem, který naordinuje vhodnou léčbu. Nejvhodnější je v tomto citlivém období užívat čistě přírodní preparáty, ovšem pozor, některé bylinky jsou v těhotenství zcela nevhodné! Pokud si tedy například půjdete do lékárny pro nějaký přípravek na nachlazení, konzultujte vše s lékárníkem. V přípravku se nesmí objevit například šalvěj, celer, petržel, eukalyptus, tymián, podběl nebo divizna, další bylinky jsou pak určené jen k velmi omezené konzumaci, například máta peprná (v případě těžkého žaludku) či meduňka (proti nespavosti). V každém případě si vždy pečlivě čtěte příbalové letáky! A pokud jste na cokoli alergická, sdělte to svému lékaři i lékárníkovi.

    Očkování v těhotenství?

    Jestliže uvažujete o jakémkoli očkování, rozhodně s ním počkejte až po porodu i kojení, pokud to jen trochu jde! Nezapomeňte, že skrz vaše tělo i mateřské mléko se vše dostává až k miminku, kterému přeci nechcete nijak ublížit.

    Pozor na epidemie

    V období chřipkových a jiných epidemií se vyhněte místům, kde se shromažďuje mnoho lidí. Na jakékoli zakašlání jste v tomto období velmi citlivá. Jistě ani nemusím dodávat, abyste si dávala pozor na dětské nemoci objevujících se v předškolních a školních zařízeních (například zarděnky) a na místa ohrožená žloutenkou.

    Nic nepodceňujte!

    Ať vás budou trápit jakékoli potíže, nepodceňujte je! Nikdy nevíte, kdy se například obyčejné bolesti břicha promění v zánět slepého střeva, který je v těhotenství dost komplikovaný. A podobných komplikací se může objevit hodně. Nic tedy nepodceňujte a veškeré zdravotní problémy konzultujte s vaším lékařem.

    Přečtěte si také: