Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Problémy s otěhotněním, aneb jak na početí dítěte?

    1.5.2014, Radka Kapuciánová

    Přirozené i umělé početí, problémy s početím, co napomáhá početí a co naopak početí ztěžuje.

    Stát se rodičem

    Rozhodli jste se zhostit se té nejednoduché úlohy – být rodičem. Cesta k tomu přivést na svět svého vytouženého drobečka však nemusí být vždy snadná. Obecně platí, že čím starší žena, tím je oplodnění jejího vajíčka těžší. Vyšší věk však nemusí být jediná překážka…

    Problémy bránící otěhotnění

    Leckdy za to, že se partnerům nedaří splodit potomka, může dnešní uspěchaná doba plná stresu, plodnosti nepřispívá ani konzumace vyšších dávek alkoholu, o dalších špatnostech nemluvě. Problémem však může být i váha ženy, která se snaží otěhotnět, a to jak podváha  tak nadváha. Proto se skutečně vyplatí o sebe pečovat, pravidelně cvičit, upravit jídelníček tak, aby především ženě nechyběly důležité vitamíny a minerály.

    Změna může pomoci

    Jestliže se necítíte dobře, zkuste změnit prostředí. Někomu pomůže dovolená, jiný se třeba bude potřebovat dokonce přestěhovat. Představte si, že velké město plné spěchu a stresu vyměníte (třeba i přechodně) za menší městěčko či vesnici, kde nebudete mít takové nutkání „dohánět čas“.

    Hlavně zjistit příčinu

    Samozřejmě se bohužel stává, že i přes to, že partneři dělají všechny věci, které podporují početí, nemohou splodit potomka. Statisticky jsou to ve třetině případů ženské problémy, stejně tak mužské potíže a poslední třetina připadá na problémy společné či nevysvětlitelné důvody. Naštěstí ale medicína za poslední roky pokročila, díky čemuž se v naší republice objevila tzv. centra asistované reprodukce, které zkoumají problémy početí a ty aktivně řeší.

    Kde bývají problémy

    Když se blíže podíváme na problémy znemožňující početí, jsou to u mužů poruchy tvorby či zrání spermií či například potíže s jejich pohyblivostí. Co se týče žen, tam je škála problémů znatelně vyšší; můžeme skoro říci, že problém můžeme hledat kdekoli – problémy mohou být hormonálního charakteru, za neplodnost mohou i předchozí potraty či mimoděložní těhotenství, infekce, srůsty, zjizvená tkáň atd.

    Kdy vyhledat pomoc

    Za neplodný se považuje pár, který se ani po roce nechráněného pravidelného styku vytouženého dítěte nedočká. Pak je namístě se nechat vyšetřit na odborném pracovišti a najít příčinu. Zpravidla se začíná u muže, jelikož tam je méně možností příčin neplodnosti a prováděná vyšetření jsou méně náročná. Až teprve poté se vyšetřuje žena.

    Hlavně v klidu!

    Ať vám již otěhotnění půjde nakonec samo a nebo se k němu bude muset dopomoci, zůstávejte hlavně v psychické pohodě, jelikož to zabírá nejen na otěhotnění ale i zdravý vývoj plodu. Mějte na paměti zásady správné životosprávy. Hodně štěstí!

    Přečtěte si také: