Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Nové tendence v bydlení

    20.12.2012, Radka Kapuciánová

    Máte v kuchyni vše potřebné? Máte dostatek úložných prostor, které chytře využívají každého dostupného místa?

    Jak bydlíte?

    Rodinný nebo panelový dům, novostavba na okraji města, farma na samotě… Je jedno, kde bydlíte, jaký styl nábytku či jaké barvy máte rády, vždy však musíte při koupi nové nemovitosti či rekonstrukci vašeho starého bydlení myslet na několik určitých věcí, které by u vás doma neměly chybět.

    Výběr kuchyně

    Co si pořídit do ložnice, dětského či obývacího pokoje je víceméně jasné, je to jen otázka vkusu a preferencí, zatímco při výběru takové kuchyně je schopno mnoho z nás udělat někde chybu či na něco zapomenout. Není divu, vybavit kuchyni tak, aby se co nejvíce přiblížila kuchyním z pořadů o vaření, kde má kuchař vždy všechno po ruce a nic mu nechybí, je relativně těžká úloha, pokud nevíte jak na to.

    Co nesmí v kuchyni chybět

    V nové kuchyni vám nesmí chybět lednice s mrazákem, trouba s varnou deskou (dnes nejčastěji sklokeramickou), mnoho lidí již dnes využívá výhody myčky. Některé ze spotřebičů nesmí (nebo by minimálně neměly) stát vedle sebe, jiné naopak uvítáte, pokud je budete mít po ruce. Jedním z důležitých faktorů, aby se vám v kuchyni dobře vařilo a peklo, je dostatek prostor pro manipulaci s nádobím a přípravu jídla. I proto se staly oblíbenými tzv. kuchyňské ostrůvky, kde máte spoustu místa a nemusíte tak dávat pozor na to, že hned vedle vás z jedné strany je plotna, z druhé dřez.

    Propojování místností

    Vedle toho, že je kuchyně bezesporu funkčním prostorem pro přípravu pokrmů, tendencí posledních let je propojování tohoto prostoru s obývacím pokojem a jídelnou, aby tak celá místnost vytvořila ideální prostor pro přijímání návštěv i setkávání rodinných příslušníků. Nespornou výhodou je takovéto propojení především pro rodiče na mateřské, jelikož při vaření mohou mít svá dítka na očích. Pro ty nejmenší lze vytvořit malý hrací kout například v rohu místnosti, kam od plotny maminka uvidí. Co se týče materiálu a barev, je dnes možné již skoro vše. Ať již budete chtít kuchyni rustikální, minimalistickou či pestrobarevnou, je to jen na vás. Nejsnazší bude poradit se s odborníky, jak vhodně změnit vaše sny ve skutečnost.

    Výhody vestavných skříní

    Pokud je pro vás design zvláště důležitý, můžete pro jakýkoli prostor v bytě využít výhod vestavěných skříní. Uvidíte jen přední posuvné dveře, u kterých si zvolíte, jestli mají být celé ze zrcadel (skvělé využití v chodbě či ložnici) či mají splynout s okolím nebo naopak vytvořit vskutku designový kousek místnosti. Ať dáváte přednost pestrým barvám či černobílé kombinaci nebo něčemu naprosto jinému, vyberete si v každém případě. Vestavěné skříně mají navíc tu výhodu, že se dají využít do naprosto každého místa, i tzv. mrtvého – výklenky, kouty, zkosené stropy. Výhod tedy mají vestavěné skříně opravdu spoustu.

    Přečtěte si také: