Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Ježíšek, ano či ne? Kdy říct dětem pravdu?

    15.12.2012, Alice Jendelová

    Ošemetné téma, které rozhoduje o tom, jak proběhne celý Štědrý den. Kdy je správný čas říct dětem pravdu? Nebo je tak vychovávat od narození?

    Ne všichni to pochopí

    Pokud jim už od malička nebudete chtít „lhát“, počítejte však s tím, že vás spoustu lidí nepochopí a někdo i odsoudí. Například, když si vaše dítě pustí ve školce pusu na špacír a vy se budete muset zodpovídat dalším maminkám majícím doma uplakané děti, které věřily. Budete to muset vysvětlit všem příbuzným a učitelkám.

    Nechte je v nevědomosti

    Hlavní otázka ale je, proč byste jim řekly pravdu a ochudily je o nejkrásnější lež dětství. Vzpomeňte na to své. Na to, jak jsme čekaly přilepené na oknu a vyhlížely Ježíška. Na to, jak se nám zastavilo srdce, když jsme uslyšely zvoneček a uviděly rozzářený stromeček s dárky. Tak jim to dopřejte také.

    Udělejte to co nejhezčí

    Vše je potřeba důmyslně promyslet, aby vás hned tak neprokoukly. Pokud si to chcete užít a vidět v očích svých děti radost, dejte si záležet na detailech. Až dají dopis za okno, nechte ho tam delší dobu, potom dejte za okno prskavku a dopis ukryjte. Stromek kupujte bez něj a ráno mu řekněte, že Ježíšek už ho přinesl. O Štědrém dnu ho napínejte, dodržujte tradice a naplánujte zazvonění zvonku tak, aby nepřišlo o iluze. V dnešní době, můžete použít například vyzvánění telefonu.

    Kdy říct pravdu?

    Nejčastěji se děti dozvědí pravdu s nástupem do školy. Nejlepší je dítěti nelhat, ale nechat ho až s tím přijde sám. Pokud vám řekne, že slyšelo, že Ježíšek neexistuje, můžete mu říct, že starším školním dětem už nosí dárečky hlavně rodiče, protože Ježíšek by to nestihl. Pro 1. stupeň to určitě postačí a s věkem se dovtípí samo.

    Proč já mám jen tak málo dárků

    Další zapeklitá otázka je ve financích. Děti ve školce se dokáží pochlubit, co dostaly a může přijít dotaz: „Mami, proč Maruška dostala tu krásnou velkou panenku a já jen tuhle malou? Vždyť jsem byla také hodná.“ Dá se tomu předejít tak, že školkových dětem, které už dokáží srovnávat, řeknete, že rodiče posílají Ježíškovi peníze a tím mu přispívají, protože by nemohl koupit všem dětem tolik dárků.

    Dejte na svůj pocit

    Jen vy víte, jak zacházet s duší svého dítěte. Jestli na něm vidíte, že stále věřit chce, tak mu Ježíška dopřejte. Uvidíte, že jednou bude rádo vzpomínat.

    Přečtěte si také: