Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Ochraňte svého miláčka!

    4.11.2012, Dominika Drahovzalová

    Vdechnutý korálek, pád ze schodů, spáleniny. Noční můra každé maminky. Nejlepší je jim předcházet. Ale vždy to není možné. Co dělat, když už k nim dojde? To se dozvíte na kurzu první pomoci zaměřeném na děti.

    Ani té nejlepší supermámě se nepodaří ochránit své dítě před všemi nástrahami. Úrazy čekají na naše miláčky už od prvního okamžiku na světě. Samozřejmě, že je důležité jim předcházet, jak jen to jde. Když už k nim dojde, je velmi důležité, nezůstat jen zkoprněle stát.

    Umět dát první pomoc by měl být základ znalostí všech lidí. Pomoci druhému v ohrožení života je jako naše povinnost zapsána dokonce i v zákoně. Umět zachránit naše blízké je ale jistě to nejdůležitější. Získání znalostí první pomoci je v současně době možné i na základních školách.

    Ovšem zachránit dospělého a dítě, to jsou dva rozdílné úkony. Dětské tělo je v mnohém křehčí než dospělé a funguje docela jinak. Tyhle drobné rozdíly mohou být v závažných situacích rozhodujícím faktorem mezi záchranou a selháním. Proto se nyní v mnoha výcvikových centrech začíná provádět i kurz první pomoci zaměřený právě na ty nejmenší, na děti.

    Naučit se zachránit své dítě není vůbec tak těžké, jak se může maminkám zdát. Kurzy se nabízí v různých délkách od kurzu dlouhodobého až po stručný, několik hodin trvající, průlet tím nejdůležitějším. Ovšem i po něm jistě hned každý pocítí, jak mnohem jistěji se cítí. Jen pocit, že už víte, co byste v obtížných situacích dělaly, dopomůže k rodinnému klidu.

    Co mám dělat?

    Základem všeho je nepanikařit a řídit se několika pravidly. Při opařeninách se radí chladit, ale nesnažit se sundat oděv. Pokud dítě něco vdechne, je potřeba to z něj především dostat. Pokud dojde až k potřebě resuscitace, je nutné začít nejprve pěti vdechy a ne ihned masáží jako u dospělých.

    Ale všechny rady jsou často zbytečně, pokud není šance si je vyzkoušet. A právě od toho jsou tu kurzy první pomoci pro děti. Potom už budete vědět, co dělat od chvíle zavolání na 155 až po příjezd sanitky. 

    Přečtěte si také: