Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Najděte i vy práci svých snů

    9.10.2012, Markéta Vocetková

    Mít práci, která nás uspokojuje a baví. Sen každého. Ovšem ne vždy tomu tak bývá. Jsme nuceni měnit zaměstnání a zvykat si na nové prostředí. Nová práce však může být začátkem něčeho skvělého.

    Postupně si tím projdou asi všichni. Jako malí se těšíme do školních lavic a po pár letech nás euforie omrzí až do té míry, kdy se těšíme, až skončíme se studiem a začneme pracovat. Ovšem ne vždy si zvolíme tu správnou cestu. A kdo nám také může v patnácti letech říci, kterým směrem se vydat a na jakou práci se připravit? Leckdy to zjišťujeme až ve věku pozdějším a snažíme se své chyby napravit.

    Zvolte si práci tak, aby vás bavila!

    Většina z nás se nedrží oboru, který vystudovala na střední škole a zabývá se spíše oborem z vysoké či zamíří do úplně jiných sfér. Z automechanika se stává prodavač, z prodavačky sekretářka. Měníme pozice v souvislosti s bydlištěm, platem i časem, který práci obětujeme. Někteří z nás jsou vděčni za jakoukoli práci, jiní práci mění cíleně, chtějí mít pocit uspokojení z práce, která je baví. Nabídky práce přicházejí a odcházejí, je jen na nás zda se chytneme příležitosti a nenecháme si jí utéci. Stačí se porozhlédnout po našem kraji, nejen po nejbližším okolí a to ve všech oborech.  Naše diplomy ze studia nás nemusí omezovat. Stačí jen chtít.

    Vše si pečlivě promyslet

    Vzhledem k současné ekonomické krizi, je pracovních pozic méně a méně. Firmy propouští, mnoho lidí je nahrazeno moderními stroji a automatizovanými roboty. Hledat si novou práci je proto pro velké množství lidí nutností. Ne vždy se nám povede sehnat místo v oboru, ve kterém jsme pracovali v minulosti. Nabízí se nám tedy dvě řešení. Buď přijmeme pozici, která je horší než naše bývalé zaměstnání a je také hůře placená či zauvažujeme o práci jinde. Nabízí se například práce v zahraničí.

    Kvůli zaměstnání je čím dál více Čechů ochotno se přestěhovat do zahraničí. Práce v Rakousku či práce v Německu jsou asi nejpopulárnějšími odkazy na stránkách vyhledávačů. Pracovat v zahraničí má opravdu mnoho výhod. Výplata v cizí měně, leckdy mnohonásobně vyšší, než v České republice, a tedy i průměrné platy. Nové zkušenosti z moderního prostředí a v neposlední řadě jazyková obratnost, která se v zahraničí den ze dne zdokonaluje. Jistě, aktuální nabídky práce v zahraničí jsou lákavé a dostupné, ovšem nemají pouze výhody. Například jiná pracovní náplň a potřeba přizpůsobit se. I to lze ovšem zvládnout. Věděli jste jakou pracovní náplň má třeba "Agronom"?

    Odstěhovat se s celou rodinou do zahraničí, či se domů pouze vracet na víkendy? Oželet rodinu za cenu vydělaných peněz a lepšího živobytí? Pro mnoho osob je to jediné řešení, neboť v jejich kraji se práce nenajde žádná. Vycestovat do zahraničí tedy osobně doporučuji mladým lidem bez závazků, kteří nasbírají zkušenosti a praxi po škole, zdokonalí se v jazycích a při návratu do rodné země tak mají před ostatními uchazeči navrch.

    Práce na vás čeká, stačí se pořádně rozhlédnout

    Kdo nic nezkusí, nic nezíská. Nečekejte, že vám pracovní nabídky budou samy padat do klína. Je pro to třeba něco udělat! Sepište si pečlivě svůj životopis (CV), uveďte veškeré své přednosti, zkušenosti v oboru i mimo něj a rozesílejte. Pošlete jej do známých firem ve vašem oboru, do pracovních agentur či jej zašlete jako odpověď na inzerát s nabídkou pracovní pozice. Pokud budete mít štěstí, váš životopis někoho zaujme a ozve se vám. Chce to jen čas a trpělivost.

    S trochou štěstí se dostanete až k osobnímu pohovoru a poté, je to jen na vás, jak zapůsobíte. Stačí být sám sebou, nepřetvařovat se ale i přes to ze sebe vydat to nejlepší. Pokud váháte, kde inzeráty najít osobně doporučuji navštívit například portál projobs.cz.

    Tak na co čekáte? Najděte si i vy lepší pozici a změňte svůj život od základů!

    Přečtěte si také: