Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak na dětské sirupy

    21.9.2012, Dominika Drahovzalová

    Děti jsou křehké bytůstky. Ochránit je před všemi nemocemi není vždy v naší moci. Když už se nějaký ten virus do tělíčka vloudí, jsou to většinou dětské sirupy, které mají dostat virus ven. Ale jak dostat sirup dovnitř?

    Období chřipek není zdaleka jediný čas, který děsí maminky. Obzvlášť děti, které čerstvě nastoupily do školek, se s lehkými nemocemi potýkají v podstatě celý rok. A jejich rodiče se snahou je vyléčit. Většina cest ke zdravému dítěti totiž vede skrz sirup, dětského přirozeného nepřítele.

    Základ je samozřejmě lék. Už dávno neplatí, že čím více je dochucený, tím méně účinkuje. Lepší příchuť nezpomalí odchod kašle, naopak ubere trápení. Bohužel pro většinu dětí je „sladký sirup, taky sirup“. Obvykle je nedonutíte neznámou látku ani ochutnat.

    Umění je připravit lék tak, aby vůbec jako lék nevypadal. Někdy stačí jen osvědčené zředění šťávou. Na to ale pozor! I přes limonádu může být sirup cítit, jen se tím zvětší jeho obsah. Nejlepší je nalít do sirupu rovnou neředěnou šťávu. Dítěti se pak dostane do pusy taková salva sladkého, že nad lékem nestihne ani přemýšlet.

    Dalším problémem je lžička. Obvyklá situace vypadá asi takto: Maminka tiše zaleze do kuchyně. Něco tam vyrábí, a když se vrátí, s nadšeným úsměvem nese čajovou lžičku. Podpírá jí dlaní, aby z ní nekapala podivná tekutina. A dovrší to ještě něčím jako: „Dáme dobrůtku, aby ta rýma odešla pá.“ Od téhle chvíle je lžička pro dítě nebezpečný nástroj.

    I když se to jeví jako dobrý postup, jděte na to jinak. Buď se snažte celý proces úplně utajit a využít moment překvapení. Lžičku vyměňte za něco, z čeho se běžně pije nebo papají dobroty. (Dá se využít třeba i plastové víčko od lahve. Kdo by od něj čekal nedobrý obsah?) Anebo jděte takzvaně „s pravdou ven“. Vezměte dítě s sebou k přípravě léku. Nechte ho prohlédnout barevnou krabičku. Ukažte mu, jak malinko lijete do skleničky. Ty šikovnější si to mohou zkusit i sami. A hlavně jim dejte čas se připravit na samotné polknutí.

    Základem je trpělivost. Dítě se hlavně nesmí bát. Když zjistí, že to nic není, teprve pak máte šanci, že příště už to půjde jako po másle. Hodně štěstí a hlavně co nejvíc zdraví!

    Přečtěte si také: