Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jedeme k moři. Jak bezpečně na sluníčko?

    16.8.2012, Komerční sdělení

    K dobře strávenému létu pro nás, suchozemce, neodmyslitelně patří dovolená u moře. Těšíme se, jak si budeme plnými doušky užívat modrou slanou vodu, nekonečné písečné pláže a dny plné slunce.

    Ovšem pozor, všeho moc škodí, a v případě sluníčka to platí dvojnásob. Součástí slunečního svitu je totiž nebezpečné ultrafialtové záření, které vyvolává nebezpečná onemocnění kůže. Nejvíce ohrožená je přitom pokožka dětí, která ještě nemá úplně vyvinutou ochranou vrstvu. Proto se v posledních letech na trhu objevilo dětské oblečení s UV ochranou, v němž děti mohu strávit u moře bezpečně třeba celé prázdniny.

    UV škodí především dětem

    UV záření vyvolává celou řadu kožních onemocnění, z nichž nejvážnější jsou zhoubné kožní nádory. Přitom se uvádí, že až polovinu celkové dávky UV záření nasbírá lidské tělo nasbírá do 18. roku života.

    Jedno spálení v dětském věku přitom zdvojnásobuje riziko vzniku rakoviny kůže. Z toho jasně vyplývá nutnost chránit před UV zářením zejména dětskou pokožku.

    Nedokonalé krémy

    Jako ochrana před UV zářením dosud sloužily opalovací krémy, ty však mají některé slabiny. Kromě možnosti vyvolání kožních alergických reakcí je to zejména skutečnost, že krémy se z pokožky postupně stírají a smývají a jejich ochranná funkce klesá nebo se dokonce zcela vytrácí.

    Krémy by navíc vůbec neměly používat děti do 6 měsíců věku.

    UV oblečení nemá chybu

    Právě z výše zmíněných důvodů bylo vyvinuto oblečení s UV ochranou. Toto oblečení disponuje mnohonásobně vyšším ochranným faktorem, nežli běžné bavlněné oděvy. Pro názornost: obyčejné bavlněné tričko má ochranný faktor přibližně 5-10, to znamená, že nejohroženější fototyp 1 v něm může na sluníčku strávit bezpečně dobu jen okolo jedné hodiny.

    Naproti tomu například dětské oblečení  z kolekce Sunproof finské firmy Reima nabízí ochranný faktor 50+, takže se v něm dítě může bez obav pohybovat na sluníčku třeba celý den.

    Ochranná funkce UV oblečení je přitom  trvalá, nesnižuje se ani při namočení. Kvalitní oblečení s UV ochranou navíc dobře schne a je lehké a prodyšné, takže je příjemné na nošení i ve velkém horku.

    UV od hlavy až k patě

    Pro dokonalou ochranu je samozřejmě nutné používat UV oblečení na celé tělo, doslova od hlavy až k patě. Ti nejlepší výrobci proto nabízejí ucelené kolekce oděvů s UV ochranou, příkladem může být opět Reima s kolekcí Sunproof.

    Právě nohy přitom bývají často nejvíce vystavené slunci, protože dítě se neustále brouzdá ve vodě nebo běhá v písku a opalovací krém na nohách vydrží skutečně jen velice krátce. Žádnou výjimkou pak u dětí nejsou spálené nárty.

    V této kolekci najdeme dětská trička  a kraťasy, dětské plavky a koupací overaly pro nejmenší a také dětské čepice, kloboučky a dokonce i dětské boty do vody. Právě boty do vody s UV ochranou jsou velmi praktické, neboť chrání citlivé dětské nožky před ostrými předměty a kamínky a zároveň poskytují ochranu před UV zářením. 

    Nezapomeňte na sluneční brýle

    Ovšem pozor, i když bude vaše dítě mít UV oblečení na celém těle, stále ještě není před UV zářením kompletně chráněno. Je totiž třeba chránit také zrak dětí a pořídit jim kvalitní dětské sluneční brýle!

    Přečtěte si také: