Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Dovolená v zahraničí se neobejde bez očkování

    1.8.2012, Markéta Vocetková

    Léto je v plném proudu, odjíždíme na dovolené jak do tuzemska, tak do zahraničí, a musíme myslet na spoustu důležitých věcí. Nezapomenout plavky, krém, či vhodné knížky na cesty, jsou jen malé starosti. Mnohem horší problém nastává, pokud zapomeneme některou z opravdu podstatných věcí, například cestovní pojištění, doklady či peníze.

    Jsou to ovšem hmatatelné věci, které si dříve či později uvědomíme. Avšak před každou dovolenou bychom se měli pořádně připravit na rizika, obzvláště ta skrytá. Mluvím teď o nemocech, více či méně očekávatelných. Hlavní prevencí a obranou proti těmto onemocněním je očkování. Očkování je vhodné konzultovat se svým praktickým lékařem či přímo specialistou. 

    Mnoho Čechů se mylně domnívá, že běžná očkování stačí a nad dodatečným očkováním neuvažují. To se nejvíce týká lidí, kteří plánují dovolenou v tuzemsku. Očkování proti klíšťatům by nemělo chybět nikomu z nás! Stejně tak pravidelná očkování proti tetanu, tuberkulóze apod. Do exotických zemí doporučuji očkování proti malárii a dalším exotickým nemocem. Je lepší být připraven než mít doživotní následky.

    A kde se nechat očkovat? Většina praktických lékařů není na očkování vybavena, avšak dokážou vám poradit. Na samotné očkování doporučuji vybrat si jedno ze specializovaných očkovacích center, která naleznete v Praze, Brně, Plzni, Ostravě či ostatních větších městech. Jsou tak přístupná všem obyvatelům ČR, a dokonce je možně se předem objednat na konkrétní typ očkování na stanovený termín.

    Očkování se tak stává dostupnější a příjemnější pro každého z nás. Nezapomeňte očkovat i své děti, neboť jsou díky svým hrám a prozkoumávání okolí náchylnější než my dospělí.

    O očkování začněte uvažovat dopředu, některá jsou potřeba provést i několik týdnů předem. Připravte se na dovolenou s rozumem, zabalte si s sebou nejen ručník a plavky ale také prevenci před nemocemi. Přemýšlejte o svém zdraví a stavte jej na první místo. Určitě to oceníte jak vy, tak vaše rodina.

    Přečtěte si také: